image1

NagiosAls monitoring oplossing wordt veelvuldig Nagios gebruikt. Al dan niet in combinatie met NConf of Centreon die voor iedereen het beheerwerk makkelijker maakt. Na vele jaren heb ik zeer veel ervaring opgedaan met dit product. Zowel met het inrichten als de implementatie van grote Nagios oplossingen.

keepalivedKeepalived is een zeer compacte en nuttige clusteringmethode die teglijkertijd ingezet kan worden als loadbalancer (lvs). Dit product heb ik vele malen toegepast op 2-node clusters om redundant meerdere IP adressen te hosten en het verkeer 'loadbalanced' door te sturen naar onderliggende servers die de verzoeken afhandeld.

Logical Volume ManagementLogical Volume Management is doorgaans de standaard bij het installeren van een Linux server. Uit ervaring merk ik dat bij heel veel bedrijven dit verkeerd wordt aangepakt. Zo wordt er verkeerd of onvoldoende gepartitioneerd. Bij vele bedrijven heb ik diverse fouten in LVM met ext2, ext3 en ext4 weten herstellen om veelvuldig voorkomende storingen te verhelpen.

Linux & Open Source

Linux is een Open Source besturingssysteem voor servers en desktops. Dit besturingssysteem is in diverse smaken (ook wel distributies genoemd) beschikbaar. De meest bekende zijn Redhat, Debian en Suse. Er wordt ook veel gewerkt met CentOS en Ubuntu. Dit zijn zogenaamde forks van respectievelijk Redhat en Debian.

Met Linux kunt u uw kosten op ICT verlagen door flink te besparen op uw licentiekosten. Tevens maakt Open Source technologie gebruik van internationale 'Open' standaarden waardoor u niet langer meer afhankelijk bent van specifieke leveranciers.

Een Linux machine leent zich uitermate goed voor alle soorten ondernemingen. Van eenmanszaken tot grote enterprise omgevingen. Het zou u mogelijk kunnen verbazen als u hoorde hoeveel grote en bekende bedrijven al geruime tijd gebruik maken van Linux en Open Source technologie voor hun bedrijfskritische onderdelen. Zo zijn Linux servers uitermate geschikt voor webhosting, loadbalancing, Cloud Computing, versie beheer (SVN en Git), Mail -en Spamfilter server, Database server en DNS/DHCP server. Linux wordt ook veelvuldig gebruikt voor consumenten artiekelen zoals: Modems, Home NAS, settop boxen, smart TV's en smartphones.

Linux servers zijn over het algemeen zeer goede en betrouwbare machines die achter de schermen het meeste zware werk verrichten. Werknemers achter hun Windows desktop merken hier vaak helemaal niets van. Dit geldt overigens ook voor consumenten. Het moderne TV kijken wordt tegenwoordig grotendeels door Linux machines gefaciliteerd. Bij de ISP (Ziggo, KPN, Tele2, T-Mobile) worden de beelden gestreamed over Linux servers, die via Linux servers op het internet bij jouw Linux gestuurde modem binnenkomen en worden doorgestuurd naar jouw Linux settop box en worden getoond op je (mogelijk) Linux Smart TV. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, maar komt wel degelijk heel veel voor.

Een Linux desktop kan ook in veel gevallen nuttig ingezet worden bij bedrijven als Fat Client, Thin Client, gevirtualiseerd (Citrix of RHEV) of als volledige desktop op een pc of laptop.

Neem gerust vrijblijvend contact op met mij om de mogelijkheden van Linux en Open Source voor uw onderneming te bespreken.

Linux en Open Source

Veel mensen realiseren zich het misschien niet, maar een zeer groot aantal bedrijven maakt gebruik van Linux en Open Source technologie. Het overgrote deel van alle websites op het internet tux-kleindraait op Linux servers en Cloud Computing vindt haar oorsprong in Linux en open Source technologie.

Klik hier voor meer informatie over de Open Source oplossingen die ik kan bieden.

Open Source Applicaties

De populariteit van Open Source applicaties is de afgelopen decennia alleen maar toegenomen. Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van dergelijke software. Zo zijn er bijvoorbeeld OpenSourceprima Open Source pakketten voor CRM, ERP, Ticketing, CMDB, Document Management en Collaboration Tools.

Bent u benieuwd welke oplossing er allemaal voor uw bedrijf zijn? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Monitoring

Goede monitoring is essentieel voor de continuïteit van uw bedrijf. U wilt het liefst altijd op de hoogte zijn van (aankomende) storingen, zodat deze snel opgelost kunnen worden. Dit kan met monitoringdiversen Open Source oplossingen, zoals Zabbix, Nagios, Cacti, Big Brother en Icinga.

Ik heb zeer veel ervaring met het inrichten en implementeren van Nagios en Cacti in enterprise omgevingen.